Hopp 2023: Vi kan ta steget från linjärt till cirkulärt!

Nytt år och nya möjligheter! Så känns det verkligen när vi nu gått in i 2023. Förra året kunde jag och många andra uppleva som en tung dimma, fyllt av kaos och oro. Men när natten är som mörkast kan gryningen vara som närmast. Det här året känns ljusare, fyllt av förväntan och förändring. Dimman börjar lätta och man kan börja skymta en grönskande glänta längre fram. När jag tänker att jag står i slutet av 2023 ser jag möjligheten att vår värld kommer ha förändrats så mycket att om vi tittar tillbaka till just den här dagen kommer vi inte känna igen oss.

Det är dags att våga drömma och visionära, som svar på utmaningarna. Att steg för steg öva oss i att leva våra drömmar. Trots allt mörker ligger en hoppfull framtid bara ett steg bort, steget från det linjära till det cirkulära. Ett steg som var och en av oss kan välja att ta, och som vi tillsammans kan ta som mänsklighet. Ett val vi behöver göra varje dag för att sprida den cirkulära berättelsen i ord och handling.

En liten vattenmelon.

Paradoxalt nog krävs inte mycket för att vi som mänsklighet ska kunna gå in i en helt ny tidsera. En era fylld av närhet, värme och omtänksamhet om oss själva, naturen och allt runt omkring oss. Som art har vi överlevt för att vi i grunden är sociala varelser som värnar om allas behov, både mänskliga och icke-mänskliga. Urfolken påminner oss om det. Vi har bara gått vilse en kort period med den linjära ekonomin. Idag kan vi återigen lära oss praktisera mångfald, generositet och solidaritet – en stark cirkularitet.

Om vi ser på mänsklighetens resa som en lång lärprocess, kan vi tänka oss att vi  har varit i våra ungdomsår under en period och att vi nu är på väg ut ur den. Vi är mogna för att kliva ut i vuxenlivet och ta ansvar för våra handlingar på ett helt annat sätt än vad vi tidigare gjort. Vi har förmågan att lära av våra misstag, det har historien visat. Relationer och samhörighet ser jag som ledord inför det kommande året samtidigt som familjen (valda och icke valda) och hjärtats väg kommer först. Så är det för mig i alla fall, som utbildad ekonom, omställare och tvåbarnsmor.

Det går inte längre att blunda för hur ständig tillväxt påverkar både människan och jorden på ett negativt sätt. Det industriella med effektivisering, centralisering och lönsamhet har fått gå före både vår eget välmående och jordens och nu sitter vi med kvittot i handen och ser på förödelsen; hur isolerade, individualiserade och sjuka vi och planeten är. Jag tror det här är året då fler kommer börja odla egen mat, hålla egna djur och skapa långsiktiga nära relationer, jag känner det ända in i benmärgen.

Det är en ära att få vara med i den här vändningen i mänsklighetens historia, full av utmaningar men också av möjligheter. Det är viktigt att stoppa det destruktiva, men också att ge näring åt det vackra. Mitt hopp har aldrig varit större än det är nu, eftersom jag ser hur människor svarar på kriserna och agerar. Det är ett aktivt hopp, där jag gör mig delaktig i att medskapa en värld i skönhet. Jag tror på människan.

En skön höststund i solvärmt gräs med barfotafötter.
Om Therese Amiri 3 Articles
Min historia började, som många andra omställare, med ett stort skifte i mitt liv, en kaosartad period som verkligen gjorde att jag ifrågasatte allt och alla runt omkring mig. Men den satte mig på en ny riktning i livet och jag fick upp ögonen för ett mer naturligt sätt att leva. För det är jag evigt tacksam. Jag är utbildad ekonom i grunden men har alltid känt ett kall till att jobba med något som verkligen ger mening till mig och min omgivning. Nu driver jag en regenerativ gård tillsammans med min man och våra två barn där vi fokuserar mycket på permakultur och kretsloppstänk. Jag är också utbildad inom kost, näring och mindfulness som är en stor del av mitt liv. Läs mer om min omställningsresa här: https://cirkularekonomi.se/fran-konsument-till-medskapare-ekonomen-som-blev-smabrukare/