Från konsument till bonde: Ekonomen som blev hönsuppfödare

Ekonomen Therese Amiri tog cirkularitet på allvar och ställde om sitt liv från en karriärsinriktad banktjänsteman till småbrukare och matproducent. Idag föder hon upp grönbeteskyckling och engagerar sig för att leva ett kretsloppsbaserat liv. Här är hennes berättelse.

Om någon hade sagt till mig för 5 år sedan att jag kommer bli bonde hade jag bara skrattat åt dem och tänkt att dem var tokiga. Om personen dessutom sagt att jag skulle konvertera till Islam inom ett år hade jag verkligen trott att dem hade tappat sitt sunda förnuft. 


Mitt namn är Therese. Jag bor i Vårgårda kommun i Västra Götaland. Jag driver två företag där det ena är en gård tillsammans med min man och det andra fokuserar på naturlig hälsa och självläkande. 

Min historia började, som många andra omställare, med ett stort skifte i mitt liv, en kaosartad period som verkligen gjorde att jag ifrågasatte allt och alla runt omkring mig. Men den satte mig på en ny riktning i livet och jag fick upp ögonen för ett mer naturligt sätt att leva.


Perioden innan och under det jobbade jag på Handelsbanken efter att jag fick min kandidatexamen i företagsekonomi. Jag hade stora karriärplaner och ville tjäna mycket pengar, ha en dyr bil och ett stort hus -för det var så man blev något och ansågs vara något i samhället. Men i och med den här händelsen ändrades min väg, vilket jag idag ser väldigt tydligt och är extremt tacksam för. Jag började med yoga, mindfulness och meditation. Jag började också samtidigt att läsa på mer om hur vår hälsa påverkas av maten vi äter. 


De närmsta åren därefter utbildade jag mig inom yoga, mindfulness, kost och näring. Det var där jag började bli mer medveten om ett hållbart och cirkulärt liv. I början av 2016 startade jag eget företag och hade yogaklasser och kostkonsultationer, det jag insåg då var att oavsett hur mycket jag vill hjälpa människor till bättre hälsa så måste det komma inifrån dem själva. Dem måste vara redo att ställa om sitt liv för att läka men många av dem jag mötte ville inte det. Detta gjorde mig väldigt frustrerad.


Ungefär samtidigt som jag insåg det träffade jag min nuvarande man. Han kom med flyktingströmmen 2015 från Afghanistan. Jag var språkvän till honom och han hjälpte mig i mitt företag genom att vara med och lägga ut mattor inför yogklasserna och ställa ut stolar inför föreläsningarna. Han introducerade mig till en helt ny värld. Hans karaktär fick mig att undra hur en så fin människa kan vara muslim om nu islam är så hemskt som det visas på media. När jag sedan läste på mer om islam blev jag förvånad och förälskad. Allt jag lärt mig, allt jag letat efter och sökt fanns där. Kärlek, vägledning, ödmjukhet och spiritualitet. Jag visste ju redan att det fanns en skapare, jag kände det så starkt i mig efter att jag hittat vägen till mitt hjärta genom yogan och meditationen, hur kunde annars allting vara skapat så perfekt? Hur kunde allt hänga ihop och vara sammankopplat på ett så genialiskt sätt? Jag fick svar på så många av mina frågor i Islam. Att leva ett naturligt och cirkulärt liv i samklang med naturen och att vi människor finns här som ställföreträdare att ta hand om moder jord på bästa sätt. 

Jag blev mamma till två fantastiska barn, Matin och Marwah. Jag kände då att jag mer och mer inte litade på livsmedelsindustrin och jag ville leva ännu mer hållbart, jag ville att mina barn skulle växa upp och känna samhörighet och vördnad för vart deras mat kommer ifrån och hur naturen fungerar. Jag blev också mer och mer övertygad om att maten vi äter är medicin om det är producerat på ett regenerativt sätt. Vi började fundera på höns för egen äggproduktion så vi bestämde oss för att skaffa några egna höns och hämtade tre kaniner för egen köttproduktion. Kort därefter fick vi hem 75 endagsgamla broilerkycklingar och sen var vi igång. Vi hade ingen aning om vad vi kunde förvänta oss men drivet och motivationen att få äta mat som vi själva producerat var så stark att inget kunde hejda oss. Jag var fortfarande föräldraledig och jag började fundera på vad jag ville göra när jag inte skulle vara det längre. Jag ville inte tillbaka till ett kontorsjobb, jag ville inte lägga ner min tid och energi på att någon annan ska tjäna pengar på mig – framför allt inte när arbetsgivare ser mig som en utbytbar bricka i ett spel. Jag ville göra något meningsfullt på riktigt. Klimatångesten hade samtidigt växt sig starkare med att barnen kom och jag ville kunna se dem i ögonen när dem blir stora och säga att jag gjorde allt för att dem skulle få en framtid, för att lämna jorden bättre än vi hittade den, även om det bara är den lilla plätten vi bor på. 

Så vi byggde eget slakteri för fjäderfä och kanin som stod klart sommaren 2021, vi köpte också värphöns och byggde en ”äggmobil”. Vi hade fött upp Grönbeteskyckling under sommaren som var redo för att slaktas när slakteriet stod klart och vi hade förbokningar från vänner och bekanta. Så nu har vi precis avslutat första säsongen av att producera Grönbeteskyckling och grönbetesägg till försäljning. Jag har också haft föreläsning om hur jordens hälsa och människans hälsa hänger ihop. Jag ser en röd tråd genom alla mina intresseområden som jag tidigare inte sett – ekonomi, hälsa, naturen, djuren, maten, medicinen. Jag vet att jag gjort något meningsfullt denna sommaren  och jag glädjs åt att möta våra kunder och se hur många som bryr sig om vart maten kommer ifrån och hur jorden tas om hand. Jag känner att ett skifte är på väg. 

Jag har länge funderat på vart mitt intresse för ekonomi ska passa in förutom i företagets kalkyler och bokföring. Jag fick genom islam upp ögonen för Islamic banking som bygger mycket på cirkulärt tänkande. Genom kurserna jag nu går på folkhögskola, ”Permakultur och Regenerativ odling” och ”Framtidens by”, så har jag fått upp ögonen för cirkulär ekonomi. Att permakulturen i grunden står för samma principer som islam och att det finns en hel värld med cirkulär ekonomi och personer som tänker samma som jag, det är helt fantastiskt! 

Så det är på den här vägen jag kommit till det här projektet med cirkulär ekonomi tillsammans med kursledarna Ingrid och Nikolas. Nu kommer jag att vara en del av arbetsgruppen runt hemsidan. Jag ser fram emot vad framtiden har att erbjuda genom dessa fina projekt och gemenskaper jag får vara med i och ta del av. 

Vänligen, Therese Amiri, Sunnanäng Grönbetesgård, Perfectly Balanced